Φορολογια | Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 - 16:59

ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ ΚΑΤΟΊΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ: ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ – ΑΠΑΤΉΣΕΙΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΜΈΝΟ ΜΈΧΡΙ ΤΙΣ 10/9/2015)

Του Φίλιππου Σάννου Λογιστή, Φοροτεχνικού Σύμβουλου Επιχειρήσεων Στην σημερνή εποχή της οικονομικής κρίσης έχει διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, ένα νέο περιβάλλον στον τομέα της εργασίας και της αναζήτησης οικονομικής ασφάλειας εκτός Ελλάδος, με την νέο-μετανάστευση των Ελλήνων να αυξάνεται θεαματικά χρόνο με τον χρόνο. Αυτό το νέο πλαίσιο έχει δημιουργήσει πλήθος αποριών και ερωτημάτων σχετικά με…

Του Φίλιππου Σάννου Λογιστή, Φοροτεχνικού Σύμβουλου Επιχειρήσεων

Στην σημερνή εποχή της οικονομικής κρίσης έχει διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, ένα νέο περιβάλλον στον τομέα της εργασίας και της αναζήτησης οικονομικής ασφάλειας εκτός Ελλάδος, με την νέο-μετανάστευση των Ελλήνων να αυξάνεται θεαματικά χρόνο με τον χρόνο. Αυτό το νέο πλαίσιο έχει δημιουργήσει πλήθος αποριών και ερωτημάτων σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση των Ελλήνων που σκοπεύουν ή ήδη διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό καθώς και με τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις κυριότερες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα :

Πότε ένα πρόσωπο θεωρείται ότι έχει την Φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα; Α) Όταν η κύρια ή μόνιμη κατοικία του βρίσκεται στην Ελλάδα ή Β) Όταν έχει συνήθη διαμονή (πάνω από 183 ημέρες ετησίως) στην Ελλάδα ή Γ) όταν το Κέντρο των Ζωτικών του Συμφερόντων (δηλαδή τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς του δεσμούς) βρίσκεται στην Ελλάδα.

Πότε κάποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος εξωτερικού; Α) Όταν η φορολογική του κατοικία είναι εκτός Ελλάδας (εξυπακούεται ότι εκεί όπου βρίσκεται η φορολογική κατοικία εκεί έχει την υποχρέωση της δήλωσης του παγκοσμίου εισοδήματος του). Β) Όταν είναι αλλοδαπός μισθωτός και απασχολείται στην Ελλάδα σε γραφεία του Α.Ν. 89/1967.

Έχω τεκμαρτά εισοδήματα (πχ. αυτοκίνητο, δευτερεύουσα κατοικία κλπ) στην Ελλάδα υποχρεούμαι να υποβάλλω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα; Όχι, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1067/2015 δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής Δήλωσης στην Ελλάδα, εφόσον το πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και έχει μόνο τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα.

Ποια στοιχεία – δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσω στην εφορία προκειμένου να αποδείξω την αλλαγή κατοικίας μου στο εξωτερικό; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κατατεθούν τα ειδικά Έντυπα του Μητρώου της φορολογικής αρχής : Αίτηση (έντυπο Μ0) με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, καθώς και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου τους στην Ελλάδα. Παράλληλα πρέπει να συνυποβληθούν και τα σχετικά δικαιολογητικά απόδειξης της φορολογικής κατοικίας όπως περιγράφονται κατωτέρω : α) Βεβαίωση Φορολογικής Κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (στο εξής ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη Ελλάδα, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) ή β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στο άλλο κράτος ή γ) ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του φυσικού προσώπου με το άλλο κράτος. Μέχρι πότε πρέπει να καταθέσω στην Δ.Ο.Υ. τα έντυπα (Μ0 Μ01 Μ07 κλπ) και μέχρι πότε τα δικαιολογητικά; Τα έντυπα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος της μετεγκατάστασης στο εξωτερικό (π.χ. μετεγκατάσταση 11/9/2015 κατάθεση εντύπων έως τις 10/3/2016). Τα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν το αργότερο, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος της μετεγκατάστασης στο εξωτερικό (π.χ. μετεγκατάσταση 11/9/2015 κατάθεση εντύπων έως τις 9/9/2016).

Τα έγγραφα που θα προσκομίσω στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρέπει να είναι θεωρημένα και μεταφρασμένα; Για τη γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία έχουν συνταχθεί στο έδαφος του κράτους κατοικίας, θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (Apostille) εφόσον το κράτος εμπίπτει στην σε αυτήν την σύμβαση. Σε κάθε άλλη περίπτωση ισχύει η θεώρηση από το προξενείο. Επίσης, για τα έγγραφα, που έχουν συνταχθεί σε ξένη γλώσσα, απαιτείται επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα, σημειώνετε δε ότι η νόμιμή επικύρωση (με Apostille ή προξενική θεώρηση) πρέπει να προηγείται οπωσδήποτε της επίσημης μετάφρασης. Από τη διαδικασία της μετάφρασης εξαιρούνται οι Αιτήσεις για την Εφαρμογή των ΣΑΔΦΕ, καθώς και τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Τα δικαιολογητικά αυτά θα πρέπει κάθε χρόνο να τα προσκομίζω στην Δ.Ο.Υ.; Όχι, από το φορολογικό έτος 2014 έπαψε να ισχύει η υποχρέωση της απόδειξης ύπαρξης των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό ενός προσώπου ως κατοίκου εξωτερικού για κάθε έτος. Τι γίνετε στην περίπτωση όπου μεταφέρω την φορολογική κατοικία μου σε μη συνεργάσιμο κράτος (δηλαδή σε φορολογικό παράδεισο); Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσετε να θεωρείστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδος και θα φορολογηθείτε στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα σας.

 

Για οποιαδήποτε απορία σας ή για να αναλάβουμε την υπόθεση σας μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.