Φορολογια | Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 - 15:37

ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ TAXISNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΉ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΏΝ ΔΗΛΏΣΕΩΝ 2015

Άνοιξε επιτέλους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι μπαίνοντας στην εφαρμογή είναι ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να συμπληρώσουν σε ειδική φόρμα το email τους, αλλά και να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους. Για πρώτη φορά…

Άνοιξε επιτέλους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι μπαίνοντας στην εφαρμογή είναι ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να συμπληρώσουν σε ειδική φόρμα το email τους, αλλά και να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων είναι προσυμπληρωμένες στη δήλωση, ενώ υπάρχουν αλλαγές και στον πίνακα 5 του Ε1, όπου θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά, όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (σπίτια, ΙΧ, πισίνες, κτλ), αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αυτών των αγαθών, ώστε το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενοι και αν υπάρχει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος. Και φέτος είναι προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη βοήθεια ειδικού πίνακα θα μπορούν να βρουν τα εισοδήματά τους, βάσει των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού, οι οποίοι θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του έντυπου Ε1. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%. Όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές, έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής, μιας και δεν ισχύει πλέον η σχετική έκπτωση, ενώ για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί επίσης και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων, από εδώ και στο εξής θα μειώνουν το φόρο μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας.

Οι φορολογούμενοι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου λήγει στις 31 Ιουλίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν ο φορολογούμενος καταβάλει μέχρι τότε ολόκληρο το ποσό του φόρου, τότε θα έχει έκπτωση 2%. Με τροπολογία επίσης που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημιώσεων των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με την ίδια τροπολογία και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό. Τέλος επαναφέρεται και η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.