Φορολογια | Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 - 15:15

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΈΣ ΣΤΟ ΝΈΟ ΈΝΤΥΠΟ Ε1 ΤΟΥ 2015

Για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν το ετήσιο «ραντεβού» τους με την εφορία μέσω των φορολογικών τους δηλώσεων. Μόνο που και αυτή την χρονιά το ραντεβού αυτό θα είναι κάπως διαφορετικό σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το νέο έντυπο της δήλωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει εντελώς νέα διάρθρωση καθώς και έναν…

Για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν το ετήσιο «ραντεβού» τους με την εφορία μέσω των φορολογικών τους δηλώσεων. Μόνο που και αυτή την χρονιά το ραντεβού αυτό θα είναι κάπως διαφορετικό σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το νέο έντυπο της δήλωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει εντελώς νέα διάρθρωση καθώς και έναν σημαντικά αυξημένο αριθμό κωδικών προς συμπλήρωση, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη για έναν απλό φορολογούμενο.

Συνοπτικά οι κυριότερες αλλαγές του νέου εντύπου Ε1 του 2015 είναι:

- Αλλαγή στην επικεφαλίδα της δήλωσης από «οικονομικό έτος» σε «φορολογικό έτος».
- Νέοι κωδικοί για τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες).
- Νέοι κωδικοί για κάθε είδος εισοδήματος, όπως είναι το εισόδημα από τόκους που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.
- Απάλειψη πινάκων για τη δήλωση αγροτικών εισοδημάτων.

Οι κυριότεροι νέοι κωδικοί

• 015 – 016 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και άλλους που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.

• 325–326 (πίνακας 4Α): Οι αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

• 351 – 351(πίνακας 4Α): Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.

• 403 – 404 και 409 – 410 (πίνακα 4Γ2): Δηλώνονται οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης.

• Πίνακας 4 Δ2: Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129 - 130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση (κωδικοί 145 – 146).

• Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων πχ. μεταβίβαση μεριδίων εταιρειών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά. φορολογείται με 15%.

• 669 – 670: Φόρος Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή. Όταν ένα φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στη Ελλάδα αποκτά εισοδήματα από τόκους στο εξωτερικό θα πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του και θα του βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος 15%. Η διαδικασία της απόδοσης του φόρου από τους ίδιους τους φορολογούμενους στην εφορία καταργήθηκε. Στους κωδικούς 667- 668 οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένους τους τόκους που εισέπραξαν το 2014 από εγχώριες τράπεζες και στους κωδικούς 293 – 294 το φόρο που τους παρακρατήθηκε.

• 295–296: Φόρος Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Πρέπει να δηλωθούν τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό.

• 671–672 και 673–674: Πρόκειται για τους κωδικούς που αφορούν στα εισοδήματα από δικαιώματα (royalties). Το εισόδημα από δικαιώματα, που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με 20%.

• 293–294: Αφορά το εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρείας που δεν έχει διανεμηθεί και το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (26% έως 33%).

Τεκμήρια

Για φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν και να δικαιολογήσουν κάθε δαπάνη που πραγματοποίησαν για την απόκτηση κινητής και ακίνητης περιουσίας καθώς και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. Έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη δαπάνη για αγορά ακόμη και πρώτης κατοικίας, μετοχών, κάθε είδους χρεογράφων και σύσταση εταιρειών ή αγορά εταιρικών μεριδίων.

Οι κυριότεροι νέοι κωδικοί των τεκμηρίων είναι:

• 743–744. Στους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να δηλωθούν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά».

• 735–736. Στους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να δηλωθούν δαπάνες για αγορά η χρηματοδοτική μίσθωση ακίνητων, ή ανέγερση οικοδόμων κλπ.

Υποβολή δήλωσης και πληρωμή φόρου

Η φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου έως τις 30 Ιουνίου 2015 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος 2015) ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο Ε1 του 2015.

Επικοινωνήστε μαζί μας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σας.