Φορολογια | Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 - 00:24

Αλλοδαπή εταιρεία με έδρα Η.Π.Α.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αλλοδαπές επιχειρήσεις η οποίες αποκτούν πραγματική – φυσική επαγγελματική εγκατάσταση στην Ελλάδα, ή και ανεγείρουν ακίνητο κυριότητας τους εντός της Ελληνικής επικράτειας...

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αλλοδαπές επιχειρήσεις η οποίες αποκτούν πραγματική – φυσική επαγγελματική εγκατάσταση στην Ελλάδα, ή και ανεγείρουν ακίνητο κυριότητας τους εντός της Ελληνικής επικράτειας ή πραγματοποιούν σε τέτοιο ακίνητο προσθήκες ή επεκτάσεις, ΔΕΝ υποχρεούνται πλέον να τηρούν λογιστικά βιβλία και να συντάσσουν χρηματοοικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τον Ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.). Υποχρέωση προκύπτει μόνο εάν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

 

Σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Στην περίπτωση που αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κάτοικος των ΗΠΑ, αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα, εφαρμόζονται άμεσα οι διατάξεις της οικείας Σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλεται, στην καθ΄ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πιστοποιητικό κατοικίας του αλλοδαπού δικαιούχου (φυσικού ή νομικού προσώπου). Τονίζεται, ιδιαίτερα, ότι για τις προσωπικές εταιρείες (partnerships) που εδρεύουν στις ΗΠΑ, οι αλλοδαπές φορολογικές αρχές δεν πιστοποιούν την κατοικία της προσωπικής εταιρείαςαλλά την κατοικία των εταίρων που την απαρτίζουν. Παρά ταύτα, στο πιστοποιητικό κατοικίας (έντυπο 6166) που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ, δεν αναφέρεται το ποσοστό συμμετοχής των εταίρων.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι διατάξεις της Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα έχουν εφαρμογή μόνον επί του ποσοστού συμμετοχής των εταίρων, κατοίκων (residents) των ΗΠΑ, στο κεφάλαιο της προσωπικής εταιρείας (partnership). Εάν, όμως, το κεφάλαιο της προσωπικής εταιρείας (partnership) κατέχεται και από πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι των ΗΠΑ, τότε για το ποσοστό συμμετοχής των συγκεκριμένων προσώπων θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας (ΚΦΕ - ν. 2238/1994), εκτός αν αποδειχθεί ότι το ποσοστό αυτό ανήκει σε πρόσωπα που είναι κάτοικοι άλλου Κράτους ή άλλων Κρατών, με το/α οποίο/α η χώρα μας έχει συνάψει Σ.Α.Δ.Φ., οπότε θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις της οικείας Σύμβασης/Συμφωνίας. Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση από την αλλοδαπή προσωπική εταιρεία (partnership), όπου θα αναφέρεται το ποσοστό συμμετοχής των εταίρων.

Τέλος για την αποφυγή της Μόνιμης Εγκατάστασης (Αρ. 100 ΚΦΕ) στην Ελλάδα η εταιρεία πρέπει:

  • Να μην διατηρεί στην Ελλάδα γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, εργοστάσια, πρακτορεία, παραρτήματα, εργαστήρια, καθως και εγαταστάσεις εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.
  • Να μην προβαίνει στην επεξεργασία γεωργικών προϊοντων ή στην βιομηχανοποίση πρώτων υλών (σε δικές του εγλαταστάσεις ή με χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων τρίτων στην Ελλάδα).
  • Να μην διεξαγει στην Ελλάδα εργασίες ή να παρέχει υπηρεσίες μέσω αντιπροσώπου ή μέσω προσώπων τα οποία εκπροσωπούν την επιχείρηση και συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με αυτή (Ο ανεξαρτητος πρακτορας που ενεργει για λογαριασμο μιας επιχείρησης δε δημιουργεί μόνιμη εγκατάσταση. Δημιουργεί μόνιμη εγκατάσταση μόνο στην περίπτωση που έχει δημιουργήσει δεσμό με την επιχείρηση).
  • Να μην ενεργεί κατασκευές στην Ελλάδα (ή τεχνικες – επιστημονικές μελετες - σχέδια).
  • Να μην διατηρεί απόθεμα εμπορευμάτων από το οποίο εκτελεί παραγγελίες για λογαριασμό του.
  • Να μην συμμετέχει σε προσωπική εταιρεία ή Ε.Π.Ε. που εδρεύει στην Ελλάδα.

 

Φίλιππος Σάννος - Tax365.gr