Φορολογια | Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 - 15:21

ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΏΝ ΠΡΟΣΏΠΩΝ ΈΤΟΥΣ 2015 (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΈΤΟΣ 2014)

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1074/1.4.2015 πλέον απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία δήλωσης εισοδήματος των νομικών προσώπων καθώς ενοποιούνται όλα τα διαφορετικά έντυπα που υπήρχαν μέχρι τώρα ανάλογα με το είδος του νομικού προσώπου, σε ένα νέο γενικό έντυπο. Τα έντυπα που καταργούνται είναι τα εξής : - Φ.01.10 - Δήλωση φορολ. εισοδ/τος νομικών προσώπων κερδοσκ.…

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1074/1.4.2015 πλέον απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία δήλωσης εισοδήματος των νομικών προσώπων καθώς ενοποιούνται όλα τα διαφορετικά έντυπα που υπήρχαν μέχρι τώρα ανάλογα με το είδος του νομικού προσώπου, σε ένα νέο γενικό έντυπο.

Τα έντυπα που καταργούνται είναι τα εξής : - Φ.01.10 - Δήλωση φορολ. εισοδ/τος νομικών προσώπων κερδοσκ. χαρακτήρα ΠΛΗΝ τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων - Φ.01.12 - Δήλωση φορολ. εισοδ/τος νομικών προσώπων ΜΗ κερδοσκ. χαρακτήρα - Φ.01.13 - Δήλωση φορολ. εισοδ/τος νομικών προσώπων που εφαρμόζουν Δ.Λ.Π. - Ε5 - Δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε.-Ε.Ε. αφανών ή συμμετοχικών εταιριών κοινωνιών αστικού δικαίου και κοινοπραξιών

Υπενθυμίζετε ότι η ηλεκτρονική υποβολή είναι πλέον υποχρεωτική και η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων των νομικών προσώπων, συμπίπτει φέτος με αυτήν των φυσικών προσώπων, είναι δηλαδή η 30η Ιουνίου 2015. Μαζί με την ενιαία νέα δήλωση, τα νομικά πρόσωπα υποβάλλουν και το έντυπο Ε3 σχετικά με την κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και το έντυπο Ε2 σχετικά με την κατάσταση μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας καθώς και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.

Χειρόγραφη δήλωση δεν είναι αποδεκτή, παρά μόνον εφόσον συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ή είναι αναγκαία η υποβολή τροποποίησης για διόρθωση λάθους στα στοιχεία. Επίσης δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος να υποβάλλουν την δήλωση εμπρόθεσμα ακόμη και 10 ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία στην αρμόδια ΔΟΥ και με συνεννόηση με το τμήμα της Διεύθυνσης Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών της ΓΓΠΣ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, βεβαιώνεται ταυτοχρόνως και ο φόρος προς πληρωμή του οποίου η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της υποβολής των δηλώσεων (δηλαδή στις 30/6/2015).

 

Ακολουθούν οι σελίδες του νέου ενιαίου εντύπου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για επισκόπηση μαζί με τις σχετικές καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης.